Omlet owsiany z sosem a la tzatziki
Składniki
- płatki owsiane
- słonecznik łuskany
- siemię lniane
- migdały
- białko jaja kurzego
- sezam
- ser twarogowy chudy
- jogurt naturałny
- ogórek
- czosnek
- koperek
Przepis
Płatki owsiane, migdały, nasiona słonecznika i siemię lniane zalej wrzątkiem do wysokości składników i pozostaw na noc.
Następnego dnia ubij pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszaj. Masę wlej na patelnię, smaż na wolnym ogniu pod przykrywką od czasu do czasu podważając łopatką.
Omlet podaj pokrojony jak pizza i posyp sezamem z twarożkiem a’la tzatziki:
50 g sera twarogowego wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, ogórkiem startym na tarce o grubych oczkach, bardzo drobno posiekanym czosnkiem z odrobiną soli i posiekanym koperkiem.
Smacznego.