Batoniki musli domowe
Składniki na 15 sztuk
- 1 jajko
- 2 banany
- 1/2 szkl soku jabłkowego
- 2 szkl płatków owsianych
- 1/2 szkl żurawiny i rodzynek
- 1/2 szkl migdałów i orzechów
- 1 łyżka lnu mielonego
- 1 łyżka otrębów
- szczypta soli
- przyprawa Kamis do dań słodkich
- słodzik
Przepis
Płatki owsiane, orzechy i migdały wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Mają się lekko zarumienić, uważamy, by nie przypalić.
Banana rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy z sokiem jabłkowym, jajkiem i słodzikiem, aż składniki się połączą. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Wlewamy mokre składniki do tych suchych i dokładnie mieszamy. Jeśli masa wychodzi za sucha można dodać jeszcze trochę soku jabłkowego.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy i mocno dociskamy rękami, aby masa była zwarta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut, na złoty, przypieczony kolor.
Kroimy na 15 porcji, gdy są jeszcze ciepłe.
Smacznego
Więcej przepisów znajdziesz w moich dietach.