Fit Burgery z indyka i cukini z burakami i kaszą gryczaną
Składniki na 1 porcję
150g mięso z piersi indyka
50g kasza gryczana niepalona
120g cukini
1 łyż. oliwa z oliwek
oregano
cebula
czosnek
kmin rzymski
buraki gotowane odsączone
Przepis
– Mięso indyka zmielić w maszynce, doprawić pieprzem, dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią.
– Patelnię wysmarować niewielką ilością oliwy z oliwek i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek a po chwili smażenia dodać kmin rzymski, suszone oregano, doprawić pieprzem.
– Smażyć jeszcze przez minutę.
– Dodać startą na tarce o dużych oczkach cukinię i smażyć jeszcze przez 2 – 3 minuty do miękkości.
– Doprawić zmielonym pieprzem.
– Zawartość patelni przestudzić, dodać do mięsa i wymieszać, uformować w dłoniach nieduże kotleciki.
– Grillować po około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
Ugotować w oddzielnym garnku kasze gryczaną niepaloną i podać razem z burgerami.
Smacznego.