Przepis – Fit burgery z kaszą gryczaną.

Fit Burgery z indyka i cukini z burakami i kaszą gryczaną

 

 

Składniki na 1 porcję

 

150g mięso z piersi indyka

50g kasza gryczana niepalona

120g cukini

1 łyż. oliwa z oliwek

oregano

cebula

czosnek

kmin rzymski

buraki gotowane odsączone

 

 

Przepis

 

– Mięso indyka zmielić w maszynce, doprawić pieprzem, dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią.
– Patelnię wysmarować niewielką ilością oliwy z oliwek i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek a po chwili smażenia dodać kmin rzymski, suszone oregano, doprawić pieprzem.
– Smażyć jeszcze przez minutę.
– Dodać startą na tarce o dużych oczkach cukinię i smażyć jeszcze przez 2 – 3 minuty do miękkości.
– Doprawić zmielonym pieprzem.
– Zawartość patelni przestudzić, dodać do mięsa i wymieszać, uformować w dłoniach nieduże kotleciki.
– Grillować po około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.

Ugotować w oddzielnym garnku kasze gryczaną niepaloną i podać razem z burgerami.

 

Smacznego.

Aż 56 przepisów znajdziesz w Dieta Odchudzająca.