Przepis – Batoniki musli domowe

Radosław Kojta

Przepis – Batoniki musli domowe

Batoniki musli domowe

Składniki na 15 sztuk

 

  • 1 jajko
  • 2 banany
  • 1/2 szkl soku jabłkowego
  • 2 szkl płatków owsianych
  • 1/2 szkl żurawiny i rodzynek
  • 1/2 szkl migdałów i orzechów
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 łyżka otrębów
  • szczypta soli
  • przyprawa Kamis do dań słodkich
  • słodzik

 

Przepis

 

Płatki owsiane, orzechy i migdały wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Mają się lekko zarumienić, uważamy, by nie przypalić.

Banana rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy z sokiem jabłkowym, jajkiem i słodzikiem, aż składniki się połączą. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Wlewamy mokre składniki do tych suchych i dokładnie mieszamy. Jeśli masa wychodzi za sucha można dodać jeszcze trochę soku jabłkowego.

Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy i mocno dociskamy rękami, aby masa była zwarta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut, na złoty, przypieczony kolor.

Kroimy na 15 porcji, gdy są jeszcze ciepłe.

 

Smacznego

 

Więcej przepisów znajdziesz w moich dietach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *