Amerykańskie pancake z twarogiem i borówkami
Składniki na 1 porcję
- 20g skrobi kukurydzianej
- 2 sztuki białka jaja kurzego M
- 1 sztuka żółtka jaja kurzego M
- 1 łyżka erytrol
- 50g ser twarogowy półtłusty
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki borówki amerykańskiej
Przepis
- Skrobię kukurydzianą, żółtko, słodzik i mleko wymieszać.
- Ubić dwa białka i delikatnie je wymieszać z żółtkową masą.
- Rozgrzać mocno teflonową patelnię.
- Na patelni formować grube placuszki o średnicy ok. 10 cm.
- Smażyć troszkę ponad minutę z każdej ze stron (aż łatwo je będzie przewrócić).
- Nasze placki po zdjęciu z patelni trochę opadną.
- Następnie układać je jeden na drugim, przekładając masą twarogową i owocami.